Recept


Lammklämma med pulled lamb

Pulled lamb är lammkött som fått tillagas under flera timmar i ugnen på svag värme, köttet blir så mört att det inte behöver delas med kniv. Servera köttet med picklad rödlök, sallad och vitlökssås i tunnbröd.

Lammklämma Onsby Gård

Till 6-8 portioner
ca  2,5 kg lamm med ben (tex. lägg, hals, bog mm)
1 dl bbq-sås
1 dl ketchup/chilisås
1 msk grillkrydda
2 msk honung

1 gul lök
3 st vitlöksklyftor

Börja med att skiva löken och hacka vitlöken, stek på svag värme i en stekpanna ett par minuter. Rör ihop bbq-sås, ketchup/chilisås, grillkrydda och honung i en skål. Tillsätt den stekta löken.

Lägg köttet i en stor ugnsfast gryta med lock (ugnsform täckt med folie fungerar också bra). Häll såsblandningen över och lägg på locket.
Stek på 125 grader i 6-8 timmar.

Förbered picklad rödlök, vitlöksås och tunnbrödet under tiden köttet tillagas (recept nedan). Finfördela köttet med en gaffel. Servera med picklad rödlök, sallad, avokado, gurka och vitlöksås i tunnbröden.

Picklad rödlök:
1,5 rödlök
0,25 dl ättikssprit (12%)
0,5 dl strösocker
0,75 dl vatten
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, grovmalen

Skiva rödlöken tunnt och lägg i en skål som tål varmt vatten.
Koka upp ättika, socker och vatten. Tillsätt salt och peppar.
Häll den varma blandningen över rödlöken och rör om.
Täck skålen med plastfolie. Låt svalna och förvara sedan i kyl.


Favoritgryta

Favoritgryta

ca 800 g lammkött, tex bog, lägg, grytbitar
1-2 gulalökar
2 klyftor vitlök
1 tärning köttbuljong
3 msk tomatpuré
2 dl cremé fraiche, 34%
salt, peppar
2-3 morötter
ca 100 g färska champinjoner eller 1 burk konserverade

Skär köttet i ca 1 x 1cm stora bitar (används lägg kan de kokas hela med ben) lägg upp köttet i en gryta, fyll på med vatten så det precis täcker. Skiva lök och vitlök, rör ner tomatpurén och smula ner buljongtärningen. Ställ in i ugnen i 3-4 timmar på 150 grader (det går även bra att sjuda gryta på spisen om man saknar tillgång till ugn). När köttet kokat klart tas köttet från benen och läggs tillbaka i grytan. Rör ner creme fraiche, skiva morötterna och lägg ner i grytan ihop med champinjonerna och låt koka i ytterligare 20 min.
Servera med ris eller potatis.

Revbensspjäll

Revbensspjäll, Onsby Gård

ca 1,5 kg revbenssjäll av lamm
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Glaze
1 dl svartvinbärsgelé
1 msk dijonsenap
1 tsk senap
0,5 dl japansk soja, Mrs Chengs

Putsa bort överflödigt fett. Gnid in spjället med salt och peppar.
Lägg spjället i en ugnssäker form med bendidan uppåt. Stek spjället mitt i ugnen, 175 grader, i 1-1,5 timme eller tills benrn lossnar lätt och köttet känns klart.

Värm vinbärsgelén i en kastrull ihop med övriga ingredienser till glazen.
Pensla bensidan med glazen och stek i ugnen i 2 min. Vänd sedan spjället och pensla andra sidan och stek ytterligare i 2 min. Upprepa ytterligare 2 gånger per sida.

Skär spjället mellan revbenen i lagom stora bitar, serveras varma eller kalla.

Grillade lammrevbensspjäll

IMG_6357-1024x871

1,5 kg revben av lamm
1,5 liter vatten
3 msk kycklingfond
2 lagerblad
5 kryddpepparkorn,
5 svartpepparkorn
salt

Glaze
4 msk honung
3 msk kycklingfond
3/4 dl kinesisk soya
1/2 dl vit balsamvinäger

Svartpeppar
Maizena redning

Gör så här
Mät upp ca 1,5 liter vatten i en stor gryta. Tillsätt fond, salt och kryddor, låt koka upp. Putsa under tiden bort det yttersta fettlagret från köttet och dela revbenet i 2-3 bitar och lägg sedan ner i grytan. Se till att buljongen täcker revbenen, fyll annars upp med mer vatten. Låt sjuda under lock i ca 1 timme eller tills köttet börjat släppa från benen.

Blanda alla ingredienserna till glazen utom maizena redningen i en kastrull. Koka ihop och red sedan av med Maizena. Smaka av med salt.

Sätt ugnen på 250 grader grill eller tänd grillen för en ännu godare smak.

Pensla revbenen i glazen och lägg på en plåt med bakplåtspapper (eller direkt på gallret på grillen). Se till att du täckt revbenen ordentligt med glaze. Sätt in i ugnen/lägg på grillen och låt grillas i ca 5 minuter. Vänd köttet och pensla på resterande glaze. Grilla i ytterligare ca 5 minuter.

Servera med klyftpotatis, sallad, grillad sparris och fetaostsås (rör ihop 2 dl creme fraiche, 150 g fetaost (finfördelad), 1 klyfta vitlök, nymald svartpeppar).